27 fakta om EGG


1. Egg inneholder alle de viktige vitaminer unntatt C.

2. Egg inneholder 12% protein, 10% fett og 0% karbohydrater.

3. Svenskene spiser ca 200 egg per person per år. I løpet av påskeuken, spiser vi dobbelt så mye.

4. Egg er ikke farlig som vi har fått høre i mange år av helsevesenet. Årsaken til det dårlige rykte er at egg inneholder kolesterol. Omtrent 230 mg kolesterol per egg. Kolesterol ansees å kunne gi hjerte-og -karsykdommer (er det virkelig sant?). Men det kolesterolet vi får i oss gjennom mat har liten innvirkning på kroppen vår. Kroppen selv produserer det meste av kolesterolet (ca 2000 mg per dag) og senker produksjon tilsvarende mengden som vi spiser.

5. Du får i deg hele dagsbehovet for vitamin B12 hvis du spiser ett egg.

6. Egg inneholder ingen tilsetningsstoffer eller E-stoffer.

7. 1 egg inneholder 75 kcal og rundt 50 mg av den viktige omega-3 fettsyren DHA. Mye næring per kcal og ingen tomme kalorier.

8. Egg inneholder viktige mineraler som kalsium, jod, magnesium, kalium, fosfor og selen.

9. Egg inneholder antioksidanter i form av vitamin E, selen, lutein, zeaxanthin, kapsantin og betakaroten.

10. Økologisk egg.
Hønen skal være frittgående og kunne være utendørs og ha minimum 4 kvm beite per høne.
Hønene skal ha dagslys og har tilgang til et sandbad.
Høns skal spise et KRAV godkjent fôr.

11. Frittgående høns utendørs – skal kunne bevege seg fritt inne i hønsehuset og kunne gå ut når de ønsker. Merket med nummer 1 på pakkene.
Hønene har mer plass enn vanlig eggproduserande høner.
Hønene får spise økologisk godkjent fôr som er økologisk dyrket og ikke genmodifisert. De har også tilgang til rotfrukter og høy.
Skal følge KRAV sine regler og dermed blir de automatisk KRAV godkjent.
Frittgående innendørs (de kan bare komme innendørs, går aldri ut) – merkes med nummer 2 på pakkene.

12. Burhøns – merket med nummer 3 på pakkene.
Høna kan sitte inne i buret hele sitt liv.

13. Omega-3 egg – merket med «Omega-3» i tillegg til det vanlige numeriske etiketten.
Høner fôret med mat som inneholder knust linfrø. Høna omgjør da det til Omega-3, som vi kan spise.

14. Lagre egg i kjøleskap i inntil 8 grader. Egg varer lenger hvis lagret med den spisse enden ned.

15. Du kan teste hvor fersk et egg er ved å legge det i et glass vann. Dagsferske egg legger seg helt på bunnen av glasset mens uker gamle reiser seg opp i vannet. Hvis egget flyter helt til overflaten, er det virkelig gammelt, og bør ikke spises.

16. Når man deler et egg kan man umiddelbart se om det er ferskt. Det gule skal ligge høyt, det hvite klart og tykt rundt eggeplommen og litt tungtflytende mot kantene.

17. Eggeskall består hovedsakelig av kalkstein.

18. Det gule i egget er selve egget. Den inneholder alt en befruktet celle vil trenge for å bli en komplett kylling.

19. I dag anbefales 10 gram protein etter treningen, noe som tilsvarer om lag 1,5 egg.

20. Risikoen for å få salmonella hvis du spiser rå egg er liten. Men unngå å spise rå egg i utlandet.

21. Eggene blir sortert etter størrelse
S små 43-53 g
M medium 53-63 g
L store 63-73g
XL veldig stor over 73g.

22. Når man skal koke egg bør man stikke hull i den butte enden av egget. Under skallet på den butte enden er en luftsluse. Ved å lage et lite hull der så vil ikke eggene sprekke så lett under koking.

23. Maten hønene spiser påvirker i stor grad de næringsstoffene som er lagret i egget. Denne egenskapen ble oppdaget ved at personer med fiskeallergi ble syke av egg lagt av høner matet med fisk.

24. Hvis egget er vanskelig å skrelle, kan du legge det i kaldt vann. Ferske egg er vanskeligere å skrelle.

25. Eldre høner legger ikke så ofte egg, men verper i stedet større egg. En høne legger omtrent 300 egg per år.

26. Egg kan fryses og tines uten tap av kvalitet hvis du kakker egget og bland sammen eggeplommer og hvite før frysing.

27. Fargen på eggeskallet skyldes at brune høns for det meste legger brune egg og hvite høner legger for det meste hvit egg.

Skrevet av Trillian 19.03.2011
http://www.bloglovin.com/m/522990/193403400/a/0/aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5rb3N0ZG9rdG9ybi5zZSUyRjI3LWhhcmRrb2t0YS1mYWt0YS1vbS1hZ2c=

This entry was posted in Kosthold and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 27 fakta om EGG

  1. Kjetil says:

    Fakta om egg??? Pkt. 2 er riv ruskende galt. 100 gram med egg inneholder ca. 12,4gram og 10,1 gram fett – dvs. 12,4 % protein og 10,1 % fett.

  2. Jahn Espen says:

    Takk for tips! Har rettet opp artikkelen nå. Informasjonen er hentet fra en annen nettside. Setter pris på tilbakemeldingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *