Ta kontroll over hormonet insulin

Insulin er et viktig hormon, og det fungerer bra når det utskilles i korrekte mengder, selv i svært lave kvanta. Utskilles det i et passelig nivå vil insulin hjelpe deg med å stimulere muskelvekst (stimulerer proteinsyntesen og hemmer proteinnedbryting i musklene), og plassere næring inn i alle cellene i kroppen.
Det er når insulin utskilles i store mengder det har negative konsekvenser. Sukker, lettfordøyelige karbohydrater og stivelse brytes raskt ned til glukose, noe som øker blodsukkeret så kraftig at ekstra mye insulin må pumpes ut av bukspyttkjertelen. Denne raske insulinøkningen har dårlige konsekvenser. Insulin blir utskilt i store mengder for å fjerne glukosen fra blodet ditt. Dersom du ikke trener konstant vil det å spise stivelsesrik mat og sukker kunne gjøre deg fet, og fetere og fetere. Kroppen din klarer kun å lagre en viss mengde sukker i musklene og leveren. Når de lagrene er fulle, er den eneste plassen for sukkeret å gå inn i fettcellene. De har ubegrenset med plass, og omdanner sukkeret til fettsyrer.
Løsningen er å kontrollere insulinnivået.

Få kroppen din vant til å bruke fett som energi ved å spise mer fett.

Kutt ned på karbohydratene, for spiser du mye karbohydrater vil kroppen velge å først forbrenne dem som energi. Jo mindre karbohydrater du spiser, jo bedre og gladere, friskere og slankere vil du være.

7 Måter å få insulinnivået under kontroll:

1. Innta mindre karbohydrater
Kutt ut sukker, korn og stivelse. Dette er de karbohydratkildene som skaper den mest dramatiske insulinresponsen.

2. Velg karbohydratene dine med omhu
La grønnsaker være den primære kilden til karbohydrater

3. Ta tilskudd av Omega 3 fettsyrer.
Hvis du har misbrukt kroppen din med for mye karbohydrater for en lang stund kan det hende du har lav insulinsensitivitet- ja kanskje er du blitt insulinresistent. Det vil si at cellene dine er «døve» for insulin, derfor produseres det mer og mer, uten at cellene «hører» hva de skal gjøre. DHA i fiskeolje har vist å øke insulinsensitiviteten til cellene. Ta tilskudd.

4. Spis fett!
Fett påvirker ikke insulinutskillelsen. Fett senker også fordøyelsen, slik at du holder deg mett lengre. Ikke vær så redd for fett i kosten. Eggeplomme, avokado, fete kjøttstykker, smør, kokosolje, rømme, ost, osv…

5. Slutt med småspisning.
Hold deg til hovedmåltider. Småspising mellom måltider fører til at insulinnivået ditt er konstant forhøyet i løpet av dagen. Det betyr konstant press på bukspyttkjertelen og kontinuerlig fettlagring.

6.Spis når du er sulten
Ikke spis karbohydratrike matvarer for å «holde blodsukkeret» stabilt, kroppen klarer det selv hvis du ikke pumper blodet ditt med sukker og starter krise-alarm og insulinutskillelse.

7. Tren.
Insulin skilles ikke ut mens du trener. Hvorfor skulle kroppen ville lagre energi når du aktivt bruker den? Trening gjør også cellene dine mer insulinsensitive etterpå (som er bra!) Bytt ut moderat intensitetstrening (aerobic- jogging) med høy intensitet trening (intervalltrening- løping) . Tren med tunge vekter (behold muskelmasse).

 
Skrevet av Solveig Haga Staurland 15.03.2011
http://solveigs-smil.blogspot.com/2011/03/ta-kontroll-over-hormonet-insulin.html

This entry was posted in Helse and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *