Hjemmelagde pølser – Bacon, chili og hvitløk

For noen uker siden hadde jeg to kolleger på besøk hvor vi lagde hjemmelagde pølser. Dette var seriøst de beste pølsene vi noen gang har smakt! Og faktisk ordentlig pølser med skikkelig kjøtt i og så enkelt å lage at hvem som helst kan klare det. Denne oppskriften holder til rundt 45 pølser.

Det eneste man trenger av utstyr er en solid kjøttkvern og pølsenebb til kverna. Så er det bare å sette i gang med å gjøre innkjøp.

Tarm må man ha. Det bestiller man hos slakteren. Vi ringte noen dager før og bestilte 10 meter svinetarm. Det høres fryktelig mye ut, men det holdt akkurat til de 45 pølsene vi laget.

Av ingredienser til pølsene så kan man bruke nesten hva som helst. I vår oppskrift brukte vi følgende:
– 10 meter tarm (svinetarm)
– 3 kg Benfrie Svinekoteletter
– 800 gram Spekk (frosset)
– 300 gram Bacon pakke (vi kjøpte en stor rull som vi kuttet i terninger)
– 1/2 pakke hvitløk (ca 5-6 fedd)
– 3 chili – fjernet frø og kjerne (kan godt ha med litt frø og kjerne for å få pølsene litt sterkere)
– Salt og pepper
– En liten whiskey skvett

Skjær alt kjøttet (kotelettene, spekket og baconet) i terninger og ha det oppi en stor beholder. Samtidig hakker man opp hvitløk og chilli og har det sammen med kjøttet i beholderen.

Så kjøres alt gjennom kjøttkverna uten å ha på pølsenebbet. Da vil man få en farse som man kan bruke til å stappe inn i tarmen.

Etter at man har kjørt kjøttet og chili/hvitløksblandingen gjennom kjøttkverna, så kan man smake til med salt og pepper. Vi brukte også en liten skvett med whiskey i farsen.

Stek litt av farsen i stekepanna først for å sjekke om smaken sitter som den skal.

Det neste man gjør er å tre tarmen på pølsenebbet. Det kan være lurt å la tarmen ligge i vann mens man tilbereder kjøttet. Da er den lettere å jobbe med. Tre hele tarmen inn på nebbet, eventuelt så mye man klarer før det er fullt. Pass på så det ikke oppstår rifter og for mye luftbobler.

Tre så pølsenebbet med tarmen på kjøttkverna og sett i gang med å stappe kjøtt inn i kjøttkverna og ut i tarmen. Så fort farsen kommer inn i tarmen og all luft er ute, så slår man en knute på tarmen i enden.

Nå er det bare å la farsen strømme inn gjennom tarmen og lage passelige store pølser. Man finner fort en bra teknikk og en passelig lengde. Vi brukte sånn rundt 15 cm lange pølser. Det er ikke så nøye. Det som er viktig er når du har en lengde klar, så snurrer man tarmen rundt 2-3 ganger med klokka, samtidig som man holder i mot på den andre siden av knuten. Dermed får man et perfekt skille mellom pølsene. Neste gang man har en lengde, så snurrer man mot klokka. Så man unngår å vri opp den andre knuten. Dette finner man ut av etter hvert. Det er ingen problem å stramme knutene etter at pølsene er laget og man har klippet dem opp.

Det kan være lurt å være minst to når man holder på med dette her. Vi var faktisk tre stykker. En som stapper kjøttet i kjøttkverna, en som trer farsen i tarmen og snurrer lengdene og en som klipper pølsene i snurrene. Når pølsene er ferdig laget, så klipper man som sagt i den snurren som oppstod da man vred pølsa med eller mot klokka. Det kan være lurt å etterstramme i snurrene etter at disse er klippet opp. Vi endte opp med 45 pølser.

Så er det tid for å steke pølsene! Vi testet både i stekepanne og i ovn, og begge deler fungerte kjempegreit! I ovnen stekte pølsene på bakepapir, på 120 grader i 2 timer. Det kan være lurt å la de ferdige pølsene ligge i kjøleskapet ett døgn for modning og ekstra smak før man steker dem. Det kommer vi til å teste neste gang.

Pølsene ble helt fantastiske! Dette må bare prøves. Her har man full oversikt over hva som faktisk er i pølsene. Det er ingen stivelse og ingen gluten. Perfekt!

Lenker:
Dette er en svensk nettside med masse bra informasjon om hjemmelagde pølser og mange pølseoppskrifter

This entry was posted in Oppskrifter and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Hjemmelagde pølser – Bacon, chili og hvitløk

 1. Angela Kommedal says:

  Hvordan oppbevarer man pølsene?
  Kan man steke dem i ovn som beskrevet og så fryse dem?
  Man kan vel ikke fryse dem før de er behandlet i ovn?

  • Jahn Espen says:

   Hei!
   Pølsene kan oppbevares enten i kjøleskapet i en ukes tid eller fryses ned. Jeg vil absolutt anbefale å steke dem i ovnen først for så å fryse dem. Spekket var frosset fra før av. Da bør det stekes før det på nytt fryses ned igjen. Pølsene smakte like godt når vi hadde dem i kjøleskapet som da vi tinte dem og varmet dem i panna etter frossen tilstand.

   Lykke til! Hjemmelagde pølser er en vinner!!

 2. torstein lind-isaksen says:

  2 timer i stekovnen med 120 graders varme – det ble ikke særlig vellykket!

 3. Jahn Espen says:

  Så synd da, Torstein. Lot du pølsene ligge i kjøleskapet over natten før du stekte dem? Og brukte du andre ingredienser enn dem vi brukte? Vi hadde veldig god erfaring med å steike pølsene i 2 timer på 120 grader. Kan du si litt om hva som skjedde?

 4. Tove says:

  Har laget noe lignende disse i dag! Ligger nå i kjøleskapet, skal stekes i morgen. To timer hørtes lenge ut? Beholder de saftigheten da?

 5. Jahn Espen says:

  Så lenge du steker dem på lav varme, så beholder de saftigheten, og vel så det. Lykke til!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *